Ik heb een tijdje bijgehouden hoeveel onze auto, een Volvo 240 Station uit 1991, nou eigenlijk verbruikt. Ik heb in deze periode bijna alleen Shell benzine getankt, want onze auto rijdt daar het lekkerst op. Alleen in Duitsland moest ik een ander merk nemen. Duitsland niet meegerekend, heb ik tijdens de tests twee verschillende benzine's getankt, want men zei mij dat dat uit zou maken op het aantal kilometers per liter. De auto is deze tijd in gebruik geweest voor woon/werk, hond uit laten, weekendtrips, etc.. De snelheid was wisselend lager, gelijk of hoger dan de maximaal toegestane. Hieronder volgen de gegevens met grafiek, waarin duidelijk wordt dat het geen reet uitmaakt wat je tankt en wanneer je tankt en hoe je rijdt - het verbruik blijft gelijk.
De rode getallen onderaan de kolommen zijn gemiddelden van de waarden in de kolom. De kosten per kilometer zijn gebaseerd op de waarde van de volle tank. De waarde van een volle tank bestaat namelijk uit de restwaarde van de nog aanwezige benzine + de nieuwwaarde van de net getankte benzine. Uitgaande van het gemiddelde aantal kilometers wat uit een tank gaat, heb je zo ook steeds een gemiddelde prijs per liter. Daar kan je dan weer de afwijkingen van meten met de werkelijke prijs. Hetzelfde is gedaan met de kosten per kilometer.
De pieken in de grafiek geven respectievelijk 3 en 2 achtereenvolgende tankbeurten weer, waarvan de kilometerstanden tijdens de rit niet bijgehouden zijn. Alleen de kilometerstanden ten tijde van vertrek en de uiteindelijke thuiskomst zijn genoteerd. De gegevens zijn daarom in deze gevallen door 3 resp. 2 gedeeld om weer op een normaal gemiddelde te komen.
Zoals je ziet, verandert het aantal kilometers per liter (oranje balk) praktisch niet. De waarde van een volle tank verandert ook nauwelijks - dit komt natuurlijk omdat de prijzen zo verschrikkelijk fluctueren. Je denkt dure V-Power te tanken terwijl een week later de Euro-Shell duurder is dan de V-Power van toen.